- Horgász vizsga időpontok 2018
- Fogási naplók leadási határideje
2018. február 28.
Halat a horgászoktól? Honnan kerül a balatoni hal az éttermek asztalára? E kérdésre kendőzetlen őszinteséggel válaszolt egy balatonboglári étterem konyhafőnöke széles nyilvánosság előtt, a köztévé Gasztroangyal című műsorában.
A riporter kérdésre, hogy „honnan származik a hal, hiszen a napi ajánlatukban is szerepel például fogasétel?”, azt felelte: – Nehéz a beszerzés, de előszeretettel szerzek be például horgászoktól.
Megnéztük e tóparti vendéglátóhely étlapját, s ezen a fogasfilé szerepel olívaolajon sütve, parajos házimetélttel, aszalt paradicsommal, mindez 3390 forintért.
Nem kerülték el a tévéműsorban elhangzottak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. illetékeseinek a figyelmét sem. „Kihez kellene imádkoznunk, ha már az „angyalok” sincsenek a pártunkon?” – kezdődik a társaság honlapján is olvasható reagálás. – Legalábbis a Gasztroangyal. A gasztronómiai műsor vezetőjének persze nem kell ismernie a balatoni horgászrendet. Egy vendéglőben viszont pontosan tudni kellene a nyersanyagbeszerzés szabályait, amibe az élelmiszerhigiéniai előírások mellett a „feketén”, számla nélkül vett hús tilalma is szerepel. Sajnos, újra visszaigazolást kaptunk arról, hogy a Balatonból kikerülő halat illegálisan értékesítik, pedig a balatoni horgászrend kimondja, hogy „a horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje szigorúan tilos”. Ennek alapján a vendéglőkben árult „balatoni halételek” alapanyagát legálisan kizárólag társaságunktól, valamint viszonteladóinktól lehet beszerezni.”
Utánaszámolt-e valaki, hogy egy nyári idényben egyetlen balatoni vendéglő hány porció „balatoni fogast” árul ki? – feszegeti tovább a témát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Majd úgy folytatják: „És vajon mennyi törvényes süllőbeszerzésről van számlája? Amit mi tehetünk: a horgászrendünk betartatása, amelyet – egyebek mellett – éppen az illegális halértékesítés megakadályozására szigorítottunk 2012-től. De az idézett példa arra is rávilágít: szükség van a halőrzés további erősítésére.
S arra is, hogy a hatóságok pontosan tudják ellenőrizni, honnan is származik az étlapon szereplő hal. Mert az illegális halkereskedelmet – ami az orvhalászatnak/orvhorgászatnak is fő mozgatója – a kereslet oldaláról lehetne igazából megfogni.”
Csapody Balázs, a számos szakmai elismerést kivívott balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa a halgazdálkodási társaságtól vásárolja a balatoni halat. – De még bennünket sem tudnak teljes mértékben kiszolgálni – jegyzi meg. – A halászat kérdését jó volna végre rendbe tenni. Teljesen természetes volna szerintem, hogy a zrt. lássa el balatoni hallal a tóparti éttermeket, halsütőket. Vagyis annyit halásszanak, hogy erre a célra is jusson és a horgászok se háborogjanak. Ehhez persze ilyen mennyiségű halat is kellene telepíteniük. Nem értem, miért csak a horgászlobbi érdekei fontosak. Az „ínyenclobbié”, a gasztronómiai, a turisztikai lobbié nem? A világ szégyene, hogy a Balaton partján nem lehet balatoni halhoz jutni, a világ egyetlen más idegenforgalmi régiója sem engedhet meg ilyet magának; itt is egymást kellene hogy érjék a halpiacok, a halárusító helyek, akár csak a tengerparton.
Csapody Balázs szerint egye nagyobb az igény a turisták körében, hogy megkóstolják a régió jellegzetes ízeit. S a Balatonnál ide tartozna a jófajta borok mellett a fogas, a keszeg is. – Halgasztronómiát lehetne erre építeni a Balatonnál, újabb vendégeket csalogatva – így a balatonszemesi éttermes. – Nonszensz, hogy mi nem élünk ezzel a lehetőséggel, ehhez képest a Fertő-tó osztrák oldalán ez jól működik. Ott vajon hogyan lehetséges? Arra is kíváncsi volnék, a Balatonra érkező turisták, üdülőtulajdonosok között mennyivel több a horgász, mint az, aki halat venne a halpiacon, balatoni halat enne egy étteremben, egy halsütőben? Amennyiben a halgazdálkodási zrt. nem tudná ellátni az éttermeket, akár a pecások is kaphatnának az őstermelőkhöz hasonló jogosítványt arra, hogy a kifogott hal bizonyos részét értékesíthessék.
forrás.sonlinme.hu
2022.04.15. Péntek
08:00-12:00-ig
2022.04.16. Szombat
08:00-12:00-ig
2022.04.17. Vasárnap
08:00-12:00-ig
2022.04.18.Hétfő
ZÁRVA
Hétfőn ZÁRVA
K-P: 08.00-17.00-ig
Szo: 08.00-14.00-ig
V: 08.00-12.00-ig
Oldalainkat 264 vendég és 0 tag böngészi
Az Országos Versenyhorgász Bizottsága-bizottsag-tagjai
ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOK KIIRÁSAI 2016
A 2016. évi ORSZÁGOS VERSENYNAPTÁR
Magyar finomszerelékes versenyszabályzat
Etikai szabályzat
Nemzetközi versenyszabályzat
Parti pergető versenyszabályzat
Csónakos pergető versenyszabályzat
Műlegyező versenyszabályzat
Pontyfogó versenyszabályzat
Feeder versenyszabályzat
Mozgás- és látássérültek hivatalos