- Horgász vizsga időpontok 2018
- Fogási naplók leadási határideje
2018. február 28.
Találtam egy cikket a házilag kivitelezhető preparálásról. Egyszerű, olcsón könnyen kivitelezhető.
Sajnos a cikk íróját nem találtam, de nagyon praktikus ötletet tett közzé.
,
Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű:
Az alapanyag egy szép fej
Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép, ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus legyen. Ehhez 2 botot célszerű használni, mint a képen.
Két bottal kitámasztjuk a toroknál
Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.
Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek
Erre a pár centiméteres sórétegre tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.
Először belülről kell feltölteni sóval a fejet
Miután belülről fel van töltve, elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség. Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.
A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só
Most már az időre kell bízni a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet. Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve nyáron nincs ilyen gond.
Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni
Mivel a só a nedvességtől kissé összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.
A szikkadt sós fej így néz ki
Miután kiszedtük a sóból, egy pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A következő lépés a fej sótól való megtisztítása.
A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót
A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.
Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.
A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…
Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.
A kész trófea, szép színek, szép forma..
Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható, a munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.Az elkészítéshez sok sikert kívánok.
2022.04.15. Péntek
08:00-12:00-ig
2022.04.16. Szombat
08:00-12:00-ig
2022.04.17. Vasárnap
08:00-12:00-ig
2022.04.18.Hétfő
ZÁRVA
Hétfőn ZÁRVA
K-P: 08.00-17.00-ig
Szo: 08.00-14.00-ig
V: 08.00-12.00-ig
Oldalainkat 97 vendég és 0 tag böngészi
Az Országos Versenyhorgász Bizottsága-bizottsag-tagjai
ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOK KIIRÁSAI 2016
A 2016. évi ORSZÁGOS VERSENYNAPTÁR
Magyar finomszerelékes versenyszabályzat
Etikai szabályzat
Nemzetközi versenyszabályzat
Parti pergető versenyszabályzat
Csónakos pergető versenyszabályzat
Műlegyező versenyszabályzat
Pontyfogó versenyszabályzat
Feeder versenyszabályzat
Mozgás- és látássérültek hivatalos