Gyártók
Dobozok, ládák
Ólmok, etető kosarak
Etető kosarak
Ólmok
AKCIÓ
Bottartók, rood pod
Görgők
Rood Pod kiegészítők
Rood Pod
Bottartók
Ágyak, székek, hálózsákok
Kiegészítők
Hálózsák
Ágyak
Székek
Horgok
Szakáll nélküli
Békés halas
Kétágú
Háromágú
Előkötött
Bojlis előkötött
Egyágú rablós
Bojlis
Horogélező
Etetőanyagok
SpecialMix
Haldorádó
TopMethod
Standard
Junior
Fermentix
Fluo Energy
Bázis Mix
Gold Feeder verseny
TímárMix
MarosMix
XXL
BETAINOS
EA Record 2000
Extra
Basic
Special
BetaMix
Lámpák
Fejlámpák
Kézilámpák
Camping lámpák
Csónak, csónak motor,etető hajó
Damilok, zsinórok, előkék
Bojlis előke
Fonott
Monofil pontyozó
Match
Feeder
Előke
Távdobó
Pergető
Sátrak, ernyők
Sátor kiegészítők
Sátrak
Ernyők, sátras ernyők
Botok
Match
Spod
Bolognai
Feeder
Surf
Harcsázó
Legyező
Bojlis
Spicc
Pergető
Rakós
Léki
Drop Shot
Teleszkópos
Horogcsalik
Száraz horogcsali
Műanyag csalik
Techno csalik
Horog paszták
Konzerv horogcsalik, kukoricák
Kapásjelzők
Egyéb
Elektromos
Adalék, aroma, dip
SpecialMix
CarpZoom
Van den Eynde
BigCarp
MarosMix
SBS
Haldoradó
Dipek
Aromák
CarpAcademy
Orsók
Elsőfékes
Feeder
Távdobó
Univerzális
Pergető
Nyeletőfékes
Hátsófékes
Bolognai
Multiplikátor
Harcsázó
Léki
Match
Legyező
Harcifékes
Merítő, haltartó hálók, pontymatracok
Pontymatrac
Haltartó hálók
Merítő nyél
Merítő fejek és kellékei
Merítő hálók, mérő hálók
Táskák, botttartók, zsákok
Bojlik, pelletek
SBS
Dynamite baits
Tímár
CarpZoom
Haldorádó
Pellet
Bojli
CarpAcademy
ÚJ TERMÉK !
Ajándék tárgyak
Forgók,kellékek, aprócikkek
Magvak, magmixek
CarpZoom
MarosMix
Haldoradó
Ruházat
Sapkák
Napszemüveg
Nadrág, póló, mellény
Kesztyű, zokni
Esőruha, Thermo ruha
Csizma, bakancs, papucs
Havi akciók
Úszók
Műcsalik
Speciális/egyéb műcsalik
Plasztik csalik
Villantók
Ottó bácsi villantói
Woblerek
Frenetic
Norizi
Yo-Zuri

Kosár

A kosár üres

 

Röviden

                                                                                  -Tájékoztató az állami horgászvizsgáról

- Horgász vizsga tananyag

- Horgász vizsga időpontok 2018

- Fogási naplók leadási határideje 

2018. február 28.    

 

 

PV TV

 

Hogy, mi a horgászat?

 

Szolunáris tábla 2018.

2018. szolunáris 

Facebook

 

Túrista állami jegy

Egy felületen megtalál mindent,

ami a 90 napos

turista állami horgászjegy

kiváltásához szükséges!

- állami turista horgászjegyhez

szükséges tananyag

- online kitölthető vizsga

- horgászjegy igénylése

- bankkártyás fizetés

 
 
 

Jó tudni

 TÉLI ÜNNEPEK

katt a képre

Preparálás házilag

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

 

Találtam egy cikket a házilag kivitelezhető preparálásról. Egyszerű, olcsón könnyen kivitelezhető.

Sajnos a cikk íróját nem találtam, de nagyon praktikus ötletet tett közzé.

 ,

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az  ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű:

  Az alapanyag egy szép fej

 

Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép, ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus  legyen. Ehhez 2 botot célszerű használni, mint a képen.

  Két bottal kitámasztjuk a toroknál

Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.

    Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek

 

Erre a pár centiméteres sórétegre tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.

  Először belülről kell feltölteni sóval a fejet

Miután belülről fel van töltve, elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség. Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.

  …majd kívülről is feltöltjük

 

     A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só

 

Most már az időre kell bízni a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet. Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve nyáron nincs ilyen gond.

  Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni

Mivel a só a nedvességtől kissé összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.

          A szikkadt sós fej így néz ki

 

Miután kiszedtük a sóból, egy pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A következő lépés a fej sótól való megtisztítása.

A fejet egy ecsettel megtisztítjuk a sótól

 

  A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót

 

A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.

Megmosolyogtató kép..

 

  Ám ezen a fotón jól látnható milyen jól hozzáférni a kényes részekhez is

Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.

 

 A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…

A trófeánk lakkozása következik. A lakk több szempontból is fontos: lezárja a halszagot, illetve védőréteget képez a felületen, így a trófea tisztítható lesz és megőrzi eredeti szép színeit.

A lakkozás fontos, kívül-belül, esetleg két réteget is felvihetünk

Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.

 

  A kész trófea, szép színek, szép forma..

Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható,  a munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.Az elkészítéshez sok sikert kívánok.