Aktuális!

 

Debreceni Csali HE. horgászversenyei 2022. évben

----------------------------------------

 

 

 

ÚJ TERMÉK !
Orsók
Multiplikátor
Match
Harcsázó
Univerzális
Legyező
Feeder
Pergető
Bolognai
Harcifékes
Elsőfékes
Hátsófékes
Távdobó
Nyeletőfékes
Léki
Csónak, csónak motor,etető hajó
Bottartók, rood pod
Görgők
Bottartók
Rood Pod kiegészítők
Rood Pod
Ágyak, székek, hálózsákok
Ágyak
Kiegészítők
Székek
Hálózsák
Ajándék tárgyak
Forgók,kellékek, aprócikkek
Táskák, botttartók, zsákok
Damilok, zsinórok, előkék
Bojlis előke
Feeder
Monofil pontyozó
Fonott
Előke
Match
Távdobó
Pergető
Gyártók
Úszók
Adalék, aroma, dip
SpecialMix
BigCarp
CarpZoom
MarosMix
SBS
Van den Eynde
Haldoradó
Aromák
Dipek
CarpAcademy
Havi akciók
Horogcsalik
Techno csalik
Konzerv horogcsalik, kukoricák
Száraz horogcsali
Műanyag csalik
Horog paszták
Lámpák
Fejlámpák
Kézilámpák
Camping lámpák
Ólmok, etető kosarak
Etető kosarak
Ólmok
Sátrak, ernyők
Sátrak
Ernyők, sátras ernyők
Sátor kiegészítők
Etetőanyagok
BetaMix
SpecialMix
TímárMix
Haldorádó
Fluo Energy
Standard
Bázis Mix
Gold Feeder verseny
Junior
TopMethod
Fermentix
MarosMix
BETAINOS
Basic
EA Record 2000
Special
Extra
XXL
Botok
Harcsázó
Pergető
Rakós
Spod
Feeder
Legyező
Teleszkópos
Léki
Surf
Bojlis
Spicc
Drop Shot
Match
Bolognai
AKCIÓ
Dobozok, ládák
Bojlik, pelletek
CarpAcademy
Tímár
CarpZoom
SBS
Haldorádó
Pellet
Bojli
Dynamite baits
Magvak, magmixek
CarpZoom
MarosMix
Haldoradó
Merítő, haltartó hálók, pontymatracok
Merítő nyél
Pontymatrac
Merítő fejek és kellékei
Merítő hálók, mérő hálók
Haltartó hálók
Kapásjelzők
Egyéb
Elektromos
Horgok
Szakáll nélküli
Előkötött
Bojlis
Kétágú
Bojlis előkötött
Békés halas
Horogélező
Háromágú
Egyágú rablós
Ruházat
Nadrág, póló, mellény
Csizma, bakancs, papucs
Kesztyű, zokni
Sapkák
Napszemüveg
Esőruha, Thermo ruha
Műcsalik
Plasztik csalik
Villantók
Ottó bácsi villantói
Speciális/egyéb műcsalik
Woblerek
Norizi
Yo-Zuri
Frenetic

Kosár

A kosár üres

 

Röviden

                                                                                  -Tájékoztató az állami horgászvizsgáról

- Horgász vizsga tananyag

- Horgász vizsga időpontok 2018

- Fogási naplók leadási határideje 

2018. február 28.    

 

 

PV TV

 

Hogy, mi a horgászat?

 

Szolunáris tábla 2022.

 

Facebook

 

Túrista állami jegy

Egy felületen megtalál mindent,

ami a 90 napos

turista állami horgászjegy

kiváltásához szükséges!

- állami turista horgászjegyhez

szükséges tananyag

- online kitölthető vizsga

- horgászjegy igénylése

- bankkártyás fizetés

 
 
 

Jó tudni

 TÉLI ÜNNEPEK

katt a képre

Cikkek

Tájékoztató a Látóképi-tó üzemeltetéséről - video

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Sajtóközlemény videóval

A Látóképi-tározó Debrecen és vonzáskörzetének kiemelkedő környezeti adottságú víztere, így nem véletlen, hogy a vizekben nem bővelkedő Hajdú-Bihar megyében a horgászok egyik legkedveltebb célterületévé vált az elmúlt évtizedekben. Az 1982-ben létrehozott, 60 hektár kiterjedésű tározó, amely vizét a Keleti-főcsatornából nyeri, a Hajdúhátsági többcélú vízgazdálkodási rendszer részét alkotja, a horgászat mellett fontos szerepet tölt be a térség vízgazdálkodási feladatainak ellátásában is.

Az új halgazdálkodási törvény értelmében a hazai felszíni vízterek halgazdálkodási hasznosításának kiemelt iránya a horgászat. Az állami tulajdonú felszíni vizeken a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. Ezen elv maradéktalan megvalósítása érdekében egy, a múlt év végén életbe lépett miniszteri rendelet lehetőséget adott arra, hogy a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezetként a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kijelölés útján váljon a halgazdálkodási szempontból fontosabb vizek kezelőjévé.

A Magyar Állam tulajdonában álló Látóképi-tározó 15 éves halgazdálkodási hasznosítására kötött haszonbérleti szerződés 2015 végén járt le. A MOHOSZ a víztározó kiemelt térségi horgászati jelentőségét figyelembe véve kijelöléssel megszerezte a halgazdálkodási jogot, és egyúttal közvetlen hasznosítású, stratégiai fontosságú vízterületté nyilvánította, mérlegelve az élőhely- és horgászturisztikai célú fejlesztések szükségességét és igényét is. Ugyanakkor a tervezett infrastruktúrafejlesztések tervezése és megvalósítása, valamint a víztér halgazdálkodási feladatainak operatív végrehajtása érdekében célszerűen együttműködik a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft-vel, valamint a természetesvízi halgazdálkodási feladatok ellátása érdekében létrehozott debreceni székhelyű Ponty Centrum Horgász Egyesülettel.

Halgazdálkodási kezelőként legfontosabb célunk, hogy a víztározó hosszú időn keresztül magas színvonalon biztosítson horgászati lehetőséget a helyi horgásztársadalom számára. Ezen túlmenően cél a pontyhorgászat nemzetközi, valamint a versenyhorgászat nemzeti szintű megteremtése. A halgazdálkodás során alapvető szempont a horgászigények és a víztér környezeti adottságai nyújtotta lehetőségek, illetve korlátok optimalizálása, a Látóképi-tározó táji értékeinek fenntartása, halállományának gyarapítása és védelme, a sportszerű és környezettudatos horgászkultúra helyi megerősítése.

A fenti célok eléréséhez a szorosan vett halgazdálkodási feladatokon túl jelentős infrastruktúrafejlesztést is végre kell hajtani, hiszen a Látóképi-tározón a létesítés óta alig történtek horgászturisztikai igényeket kielégítő beruházások. A szükséges beruházások értéke azonban jól látható módon meghaladja a horgász területi jegyekből elérhető eredmény mértékét, így elengedhetetlen pályázati források bevonása azok megvalósításához. Az uniós és hazai pályázatokon való sikeres részvételt biztosítja a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség szakember gárdája.

Habár a középtávú, öt éves időszakra tervezett fejlesztések megvalósítása jelenti a kulcsot a magas színvonalú horgász- és az ahhoz kapcsolódó egyéb turisztikai szolgáltatások biztosításához hosszú távon, rendkívül fontos azoknak az intézkedéseknek az azonnali bevezetése, ami átvezet a fenntartható halgazdálkodáshoz. Ennek megfelelően új szabályrendszert vezetünk be. A szabályok a korábbiakhoz viszonyítva részben szigorúbbak. Ezek célja a halállomány szükséges védelme különböző tér- és időbeni korlátozásokkal, tilalmi időszakokkal, mennyiségi korlátokkal, emellett pedig a sportszerű horgászkultúra megerősítése. A szigorításokkal kapcsolatban számítunk a horgászok egyetértésére és együttműködésére, hiszen ezeket a szabályokat kifejezetten a jelenleginél jóval eredményesebb horgászat biztosítása, fenntartása érdekében hoztuk. Egyúttal azt a belátást is igényli a horgászoktól, hogy a horgászturizmus célja elsősorban nem a hal ki-, hanem megfogása. Az új szabályok másik része könnyebbséget jelent. Így mostantól kezdve például kiszélesedik a kedvezményes horgászjegyre jogosultak köre, az új horgászjegy típusok bevezetésével jobban tervezhető a horgásztúra, így megtakarítást jelenthet a horgászok számára. A bojlis horgászjegyek bevezetése a pontyhorgászok számára nyit új lehetőségeket. Egyértelművé tettük a nyitvatartási időt, amely ezzel együtt a korábbiakhoz viszonyítva nagyobb teret enged a hajnali és naplemente utáni horgászatra.

A tározó környezeti adottságai lehetőséget adnak egy, az állóvízi körülmények között fajgazdag és nagyobb sűrűségű halállomány kialakítására és fenntartására. Célunk, hogy az alföldi vízterekben otthont találó őshonos halfajok minél nagyobb számban jelen legyenek a tározóban, ezzel egy egészséges, és legalább részben önfenntartó hidrobiológiai rendszert hozzunk létre. Célfajok a ponty, karika keszeg, dévér, jász, compó, széles kárász, vörösszárnyú keszeg, balin, harcsa, süllő, sügér, csuka. Fontos szerepet kap a természetes reprodukció, mivel ez a leggazdaságosabb módja a halállomány fejlesztésének. Ugyanakkor ki kell emelni, hogy népesítés nélkül több faj populációja sem képes a tervezett horgászati intenzitás mellett fennmaradni. A megfelelő volumenű és gyakoriságú telepítés mind ezen, mind az újonnan bevonni kívánt fajok esetében kulcsfontosságú.

Figyelembe véve a horgászigényeket, valamint azt a tényt, hogy a ponty a tározóban nem képes sikeresen szaporodni, a pontyállomány fenntartása csak folyamatos telepítéssel oldható meg. Ezzel együtt a kihelyezésre kerülő korosztálynak és méretnek olyannak kell lennie, amit a horgászok azonnal ki tudnak fogni. Ugyanakkor szükségtelennek látszik a pontytilalom fenntartása, ezért a jövő évtől ennek eltörlését kezdeményeztük. Az idén az első, 3 000 kg mennyiségű pontytelepítésre május végéig kerül sor, és a vegetációs periódus végéig összesen 12 000 kg pontyot helyezünk ki. Az idei évben a ponty mellett dévér és karika keszeg telepítésre is sor kerül.

A halgazdálkodási céloknak megfelelő új horgászrend bevezetésével egy időben változik a halőrzés rendje is. A tározó bejáratánál, és a vízparton folyamatosan jelen lesznek halőreink. A vízpartot csak egy ponton szabad megközelíteni, a horgászat megkezdése előtt a kapusnál be kell jelentkezni. A halőrök azonban nem csak ellenőrizni fognak, hanem házigazdaként lesznek jelen, bátran lehet hozzájuk fordulni segítségért is.

Fontos megemlíteni még azt a tényt is, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetsége versenyeinek és más egyesületi horgászversenyeknek is otthona, helyszíne marad a vízterület, sőt a tervek szerint maga a versenypálya is fejlesztésre kerül.

Sajnos nem kerülhető el jogi, adminisztratív okok miatt — bár erre tettünk kísérletet a horgászok érdekében — a horgász területi jegyek lecserélése, amit folyamatosan végzünk. Mivel a területi jegyek ára nem változik (és céljaink szerint jövőre sem fog változni), így az éves területi jeggyel rendelkező horgászok számára ez valóban csak egyszerű cserét fog jelenteni, amit vagy a horgászboltokban, vagy a vízparton a bejáratnál lehet megtenni. Hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy aki az új feltételek mentén mégsem kíván tovább a területen horgászni, annak éves területi jegyét visszaváltjuk.

Végezetül fontos kijelenteni, hogy debreceni horgászként, halgazdálkodási és a fejlesztésekben jártas szakemberekként tisztában vagyunk a Látóképi-tározó értékeivel, de a ránk váró feladatok tömegével és azok nehézségével is. Tisztán látjuk az elérendő célokat, és az ahhoz vezető hosszú utat. A tározó üzemeltetését ezek ismeretében és annak fejlődéséért érzett elhivatottságunk mentén felelősséggel vállaltuk. Ugyanakkor hisszük, hogy ezek a célok nem csak a mi céljaink, hanem mindazoké, akik számára ez a víz szép gyerekkori emléket, jó és Debrecenhez közeli horgászhelyet, vagy kikapcsolódásra alkalmas természeti tájat jelent. Ezért együttműködésre hívunk mindenkit a Látóképi-tározó megőrzése és fejlesztése érdekében!

Debrecen, 2016. május 20.

 

Kapcsolat:

Korbeák György ügyvezető;

Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

tel.: +36 52 507 539 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Halasi-Kovács Béla ügyvezető; Ponty Centrum Horgász Egyesület

tel.: +36 30 9310 869 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Dehir - Modern horgásztó lesz a látóképi