Preparálás házilag

Preparálás házilag

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 
  • Nyomtatás

 

Találtam egy cikket a házilag kivitelezhető preparálásról. Egyszerű, olcsón könnyen kivitelezhető.

Sajnos a cikk íróját nem találtam, de nagyon praktikus ötletet tett közzé.

 ,

Egyik szép csukám megfogása után elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni, esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő csatornán az  ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet. Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is rendkívül egyszerű:

  Az alapanyag egy szép fej

 

Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép, ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus  legyen. Ehhez 2 botot célszerű használni, mint a képen.

  Két bottal kitámasztjuk a toroknál

Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.

    Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek

 

Erre a pár centiméteres sórétegre tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.

  Először belülről kell feltölteni sóval a fejet

Miután belülről fel van töltve, elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség. Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.

  …majd kívülről is feltöltjük

 

     A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só

 

Most már az időre kell bízni a dolgot. Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet. Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve nyáron nincs ilyen gond.

  Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni

Mivel a só a nedvességtől kissé összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.

          A szikkadt sós fej így néz ki

 

Miután kiszedtük a sóból, egy pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A következő lépés a fej sótól való megtisztítása.

A fejet egy ecsettel megtisztítjuk a sótól

 

  A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót

 

A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.

Megmosolyogtató kép..

 

  Ám ezen a fotón jól látnható milyen jól hozzáférni a kényes részekhez is

Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.

 

 A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…

A trófeánk lakkozása következik. A lakk több szempontból is fontos: lezárja a halszagot, illetve védőréteget képez a felületen, így a trófea tisztítható lesz és megőrzi eredeti szép színeit.

A lakkozás fontos, kívül-belül, esetleg két réteget is felvihetünk

Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.

 

  A kész trófea, szép színek, szép forma..

Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható,  a munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.Az elkészítéshez sok sikert kívánok.