Hírek

Miért nem szeretjük a halat?

  • Nyomtatás

Miért nem szeretjük a halat? Mintha Magyarországon csak karácsonykor lenne halszezon, miközben a hal az egyik leginkább egészséges ételünk. Igaz, sokak szerint a népszerűtlensége oka az, hogy hamar romlik, büdös, szálkás, iszap ízű.

Sok tévhit övezi a halfogyasztást. Magyarországon néhány évtizede népi eledel volt a hal. Azt viszont senki nem vitathatja, hogy azokban az országokban, ahol nagyon sok halat esznek, alig ismerik az infarktust, a magas vérnyomást.

- Miért jó halat enni?- kérdeztük Szilágyi Gábort, a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet ügyvezetőjét.

- Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy EGÉSZSÉGES. A húsok közül az egyetlen, amely szinte csak telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pl. az omega3 és omega6 zsírsavak. Ezek elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek gyógyulását, csökkentik koleszterinszintet, mérséklik a magas vérnyomást. Az omega3 zsírsavak fokozzák az agysejtek működését, lassítják a korral járó látásromlás folyamatát. Fogyasztása különösen javasolt gyerekeknek, kismamáknak, időseknek, de a fogyókúra esetén is ajánlott.

- Milyen halat együnk?

- A tengeri halak finomak, omega zsírsavakban gazdagok, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a tengerek szennyezettsége miatt kevésbé egészségesek, mint a hazai édesvízi halak. Ráadásul többnyire fagyasztott állapotban kerülnek az üzletekbe, ezáltal a bennük lévő értékes tápanyagok egy része elveszik, ellentétben a frissen szállított magyar halakkal, amelyek legalább olyan jó ízűek, és magas az A, D, B1 és B2 vitamin tartalmuk is.

- Sokan félnek a szálkától, ezért inkább a szálkamentes tengeri halakat részesítik előnyben.

- Ez is tévhit. Ma Magyarországon több olyan édesvízi hal is van, amelyek szálkamentesek. Ilyen például a nevével ellentétben nem Afrikából szállított, hanem nálunk tenyésztett afrikai harcsa, vagy a már szintén itthon termelt barramundi. A feldolgozás fejlődésének köszönhetően azok a halak is biztonságosan fogyaszthatóak, amelyek egyébként szálkásak, hiszen azokat filézéssel, irdalással előkészítjük a fogyasztásra. Ilyen például a ponty, vagy a busa is.

- A másik „vád”, hogy a hal gyorsan romlik, ráadásul iszap ízű…

- Megfelelő tárolás mellett semmivel nem veszélyesebb a hal, mint bármely másik hús. De mint a többi élelmiszernél, úgy itt is be kell tartani azokat a szabályokat, amelyeket nem véletlenül találtak ki. Egyébként a magyar halak ma már egyáltalán nem iszap ízűek. A halastavakat folyamatosan tisztítják, karban tartják. A gazdák nem engedhetik meg maguknak, hogy akár egyszer is rosszabb minőségű halakat szállítsanak, hiszen a termelő mindig nevét adja az áruhoz. Legközelebb mástól vásárolnának a megrendelők.

- Halételek, de milyen formában?

- Lehet ebéd, de akár uzsonna vagy tízórai is. A halpástétomban, füstölt halakban, halsalátákban, halfasírtban, a friss halászlében ugyanúgy megtalálhatók a fontos omega zsírsavakon túl az ásványi anyagok is, (vas, szelén, jód, cink) mint a friss halakban, és az elkészítéssel sem kell bajlódni. Mindezek hazai termékek és szigorúan ellenőrzött körülmények között készülnek. A termelők a halkészítmények esetében is nevüket adják termékükhöz.

- Végül mivel tudná meggyőzni azokat, akik még mindig kétkednek?

- Aki jó minőségű halat vásárol, láthatja, hogy azok húsa rózsaszín, mert friss. És, aki még nem evett halat, vagy fél a szálkától annak első lépésként afrikai harcsát javaslok, mert szálkamentes és legkevésbé sem érezni a hal illatát, jellegzetes ízét. Ráadásul a halételek elkészítése (sütés - főzés) sokkal kevesebb időt, és ezáltal energiát igényel.

 

forrás:mixonline.hu