Hírek

Honnan kerül a ponty az asztalra?

  • Nyomtatás

Közeledik a karácsony, amikor a magyarok nagy része elfogyasztja az éves haladagját.

Közülük sokan a Metro-, Auchan-, Interspar-áruházakat is ellátó Hortobágyi Halgazdaság Zrt. pontyát fogják megvásárolni. Boldog állat húsához jutnak.

A Hortobágyi Nemzeti Parkból pár fokban és ködben nehéz bármit is befogadni. Egy régi téeszgazdaság épületein át, pótkocsit húzó traktorok mellett érkezünk meg a tóhoz, ami állítólag gyönyörű. A köd is szép, ami a leeresztett tó egy részét takarja, állapítjuk meg, majd rögtön kezdődik a lehalászás.

A tóból már korábban az előttünk látható – addig még ellátunk – 6-7 méter széles halágyba csalogatták a halakat egy rendkívül egyszerű módszerrel: a tavat – amelynek friss vízzel való ellátását a Tisza biztosítja – az áteresztőcsatornák irányába lecsapolják, így a benne élő állomány beúszik. A csatorna tó felőli végét egy hálóval lezárják, majd a megmaradt öblöt egy másik hálóval, többszöri kézi merítéssel kiürítik.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

forrás:origo.hu