Aktuális!

 

Debreceni Csali HE. horgászversenyei 2022. évben

----------------------------------------

 

 

 

Damilok, zsinórok, előkék
Bojlis előke
Feeder
Monofil pontyozó
Fonott
Előke
Pergető
Match
Távdobó
Orsók
Harcsázó
Match
Univerzális
Multiplikátor
Harcifékes
Feeder
Pergető
Legyező
Bolognai
Elsőfékes
Távdobó
Nyeletőfékes
Hátsófékes
Léki
Forgók,kellékek, aprócikkek
ÚJ TERMÉK !
Ágyak, székek, hálózsákok
Ágyak
Kiegészítők
Székek
Hálózsák
Bottartók, rood pod
Görgők
Bottartók
Rood Pod kiegészítők
Rood Pod
Ajándék tárgyak
Táskák, botttartók, zsákok
Csónak, csónak motor,etető hajó
Etetőanyagok
BetaMix
SpecialMix
TímárMix
Haldorádó
Bázis Mix
Fluo Energy
Standard
Gold Feeder verseny
Junior
Fermentix
TopMethod
MarosMix
Basic
BETAINOS
EA Record 2000
Special
Extra
XXL
Horogcsalik
Konzerv horogcsalik, kukoricák
Techno csalik
Száraz horogcsali
Horog paszták
Műanyag csalik
Adalék, aroma, dip
SpecialMix
BigCarp
MarosMix
CarpZoom
SBS
CarpAcademy
Haldoradó
Aromák
Dipek
Van den Eynde
Úszók
Havi akciók
Lámpák
Fejlámpák
Kézilámpák
Camping lámpák
Gyártók
Sátrak, ernyők
Sátrak
Ernyők, sátras ernyők
Sátor kiegészítők
Ólmok, etető kosarak
Etető kosarak
Ólmok
Horgok
Szakáll nélküli
Előkötött
Bojlis
Békés halas
Kétágú
Bojlis előkötött
Horogélező
Háromágú
Egyágú rablós
Botok
Harcsázó
Rakós
Feeder
Spod
Pergető
Legyező
Teleszkópos
Surf
Léki
Spicc
Match
Drop Shot
Bojlis
Bolognai
Merítő, haltartó hálók, pontymatracok
Merítő nyél
Pontymatrac
Merítő fejek és kellékei
Haltartó hálók
Merítő hálók, mérő hálók
Bojlik, pelletek
CarpAcademy
Tímár
SBS
CarpZoom
Dynamite baits
Haldorádó
Pellet
Bojli
Dobozok, ládák
Magvak, magmixek
CarpZoom
MarosMix
Haldoradó
Kapásjelzők
Egyéb
Elektromos
AKCIÓ
Ruházat
Nadrág, póló, mellény
Csizma, bakancs, papucs
Kesztyű, zokni
Sapkák
Napszemüveg
Esőruha, Thermo ruha
Műcsalik
Plasztik csalik
Villantók
Ottó bácsi villantói
Speciális/egyéb műcsalik
Woblerek
Norizi
Yo-Zuri
Frenetic

Kosár

A kosár üres

 

Röviden

                                                                                  -Tájékoztató az állami horgászvizsgáról

- Horgász vizsga tananyag

- Horgász vizsga időpontok 2018

- Fogási naplók leadási határideje 

2018. február 28.    

 

 

PV TV

 

Hogy, mi a horgászat?

 

Szolunáris tábla 2022.

 

Facebook

 

Túrista állami jegy

Egy felületen megtalál mindent,

ami a 90 napos

turista állami horgászjegy

kiváltásához szükséges!

- állami turista horgászjegyhez

szükséges tananyag

- online kitölthető vizsga

- horgászjegy igénylése

- bankkártyás fizetés

 
 
 

Jó tudni

 TÉLI ÜNNEPEK

katt a képre

Címlap

Ismét hálóban a pontyok

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

 

Szűkül a halfogyasztás és ezzel párhuzamosan a piaci lehetőség is, a multik egyre több halaspultot szűntetnek meg az üzleteikben, így történt ez Szekszárdon és Baján is. Hiába tehát a sok munka a tavakkal, nem sokan vásárolnak halat, panaszolta Czikk László, az ország egyik legnagyobb halastó tulajdonosa és halfelvásárlója. Hiába mondják el számtalanszor, hogy a halhús nagyon egészséges, hazánkban évente személyenként átlagosan 3 kiló hal fogy, míg az uniós átlag 22 kiló.

Tolna megyében sok kisebb-nagyobb halastó van, főleg Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát, Attala és Őcsény környékén. Bognár Attila, az Attalai Hal Kft. egyik vezetője azt mondta, tegnap reggel kicsit jeges volt a víz, amikor elkezdték a munkát. A közel 130 hektárnyi terület több kisebb-nagyobb halastóból áll össze, amit családi gazdaságként művelnek. A lehalászás náluk 15-20 napig is eltart. Idén közepes halmennyiségre számítanak. Bár szépen megnőttek a halak, de kevesebb kerül a hálóba, mint amennyire számítottak. Kora tavasszal helyezték ki a kis ivadékokat a tóba, annak eltartó képességének a függvényében, és mostanra derül ki, mennyit fejlődtek az elmúlt 8 hónapban. Konkrét szerződést nem kötöttek kereskedőkkel, de sok halat vásárolnak tőlük a telephelyükön, és sok halbolttal van napi kapcsolatuk. A lehalászást követően a halak a telelőbe kerülnek, majd karácsony előtt az üzletekbe.

Czikk László elmondta, sajnos nem történt csoda a hazai halpiacon az idén sem. Nyáron a hőség, majd októberben a sok csapadék okozott gondot. A zsilipeknél és árapasztóknál éjszaka is ügyeletet tartottak a szakadó esőben. Pucolták a rácsokat az oda hordott gaztól, levelektől, hordaléktól. A felvásárlási árakban Czikk László szerint a múlt évihez képest nem lesz nagy változás.

Nehéz munka a lehalászás, a hideg vízben hosszú napokon át órákig kell állniuk a munkásoknak, így szedik ki a hálóból a zsákmányt (fotó: Mártonfai)

Nehéz munka a lehalászás, a hideg vízben hosszú napokon át órákig kell állniuk a munkásoknak, így szedik ki a hálóból a zsákmányt (fotó: Mártonfai)

A hazai halfogyasztás legnagyobb része húsvét és karácsony környékére koncentrálódik. Ekkor adják el a szaküzletek a készletüknek több mint a felét. A hallal az a baj, hogy nem lehet dekázni, vagyis levágni belőle, mondják a fogyasztók. Aki viszont szeletelve vásárolja, annak sokkal többet kell fizetni érte. A magyar haltermelés legnagyobb konkurenciája Közép-Európában a cseh piac. Ők árban jobbak. Amíg hazánkban 5 kiló takarmány szükséges 1 kiló hal felneveléséhez, addig a cseheknél 2 kiló is elég. A magyarok is ismerik az északi szomszédaink speciális etetési technológiáját, de itthon hiányoznak a beruházáshoz szükséges feltételek, főként az anyagiak, állítják a szakemberek.

Kártevő kormoránok és orvhalászok

A halastavak rémei a kormoránok, no és a rabsicok, állítják a termelők. A horgászokat, kishalászokat szigorú szabályok kötik: tilalmi időszakok, méret- és mennyiségi korlátozások, módszerek és eszközök szabályozása. A rabsicokat természetesen ilyen kötöttségek nem gátolják az eredményes halfogásban. Akár másnap reggelre tudnak teljesíteni megrendeléseket, mert jól ismerik a halak tartózkodási helyét. A termelők sokszor tehetetlenek, mert a törvényi szabályozás nem őket védi. Ha éppen nem találnak az orvhalásznál zsákmányt, akkor el kell engedniük, akkor is, ha magánterületre merészkedett.

Hetente legalább egyszer fogyasszuk

A sós vízből származó halak szaga a tengeréhez, az édesvízieké a tó vizéhez hasonlítható. A mesterséges tenyészetekben tiszta vízben nevelik őket, így nem lesz büdös pocsolyaszaguk, állítják a szakemberek. A halhús megkedveltetését érdemes gyermekkorban elkezdeni, hogy felnőttként hetente legalább egy alkalommal szerepeljen az étrendben.  Készíthetünk többek között halpaprikást, töltött halat, vagy saláták, mártások mellé is tálalhatjuk. A fehér húsú halakat (pl.: süllő, harcsa, pisztráng) mérsékeltebben lehet fűszerezni, míg a barna húsú halakhoz (ponty, busa, kárász) erősebb fűszerek illenek.

forrás:teol.hu